Open Loge
Naast de comparities komen de broeders een maal per maand bijeen in ‘Open Loge’. Een ‘Open Loge’ is niet open in de zin van algemeen toegankelijk voor buitenstaanders. Het is een bijeenkomst waarin de loge op een plechtige wijze met een ritueel wordt geopend en later weer gesloten. Deze Open Loges vinden plaats in een speciale ruimte binnen het logegebouw.Het zijn vaste rituelen waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van symbolen en rituele teksten. Tussen de handelingen door wordt muziek ten gehore gebracht.De ritualen en symbolen zijn veelal gebaseerd op de middeleeuwse bouwgilden en de kathedralenbouw. In de Vrijmetselarij ziet de mens zichzelf als een te bewerken ruwe steen die, eenmaal tot zuivere kubiek geworden, deel kan uitmaken van de Tempel der Schoonheid. In Open Loge worden onder andere nieuwe leden als leerling-vrijmetselaar ingewijd, leerlingen tot gezel bevorderd of gezellen tot meester verheven.Bij deze ritualen spelen symbolische reizen door verleden, heden en toekomst van de broeder een grote rol. Bij de Open Loge dragen de broeders een donker kostuum. Daarnaast worden een schootsvel en witte handschoenen gedragen, attributen die symbolisch zijn voor de arbeid die verricht gaat worden.Officieren en functionarissen bij de Open Loge dragen bijzondere herkenningstekens die zij aan hun cordons dragen. Bij de meeste Vrijmetselaarswerkplaatsen is het de gewoonte om na de Open Loge een broedermaal te nuttigen, dat in veel gevallen als het tweede hoogtepunt van de avond wordt gezien.
Comparitie
Het is kwart voor acht in de avond. Diverse broeders van de loge treffen elkaar voor een kopje koffie aan de bar, een samenkomst die wij de “Zevende graad” noemen. Stipt om acht uur opent de voorzitter de bijeenkomst. Alle leerlingen, gezellen en meesters nemen hieraan deel. De opening en sluiting van de bijeenkomsten gaat op een bijzondere manier. Dit geeft een aparte sfeer, die zo kenmerkend is voor de gehele vrijmetselarij. Dan volgt het administratieve gedeelte: notulen, ingekomen stukken, mededelingen etc. We zijn tenslotte een gewone vereniging. Dit duurt meestal een klein half uur.
De voordracht.
Een van de logeleden, een andere vrijmetselaar of soms een niet vrijmetselaar draagt nu zijn verhaal voor. Soms gaat dit vergezeld van muziek, een video of gewoon met de hulp van een flip over. In beginsel kunnen alle onderwerpen aan de orde komen behalve godsdienst of politiek: hierover wordt niet gesproken. Het kan een vrijmetselaarsonderwerp zijn, doch vaak komen ook onderwerpen van algemeen maatschappelijke aard of van bepaalde leerscholen en filosofen, of gebeurtenissen aan de orde. Vaak wil iemand, in deze beslotenheid, de broeders over zijn eigen gedachten of diepere gevoelens vertellen.
Compareren wil ook zeggen: voor elkaar verschijnen, elkaar ontmoeten, om zo mogelijk iets van jezelf in de ander te herkennen. En telkens blijkt dat de broeders weer een stukje nader tot elkaar zijn gekomen. Dan hebben ze iets van het unieke in de mens kunnen ervaren.
Hierna volgt een gedachtewisseling over het aangesneden onderwerp. Broeders vragen om nadere uitleg over hetgeen ze hebben gehoord en geven soms ook hun eigen mening over bepaalde onderwerpen uit de voordracht. Het gaat er niet om, of iemand gelijk of ongelijk heeft. Het is de bedoeling dat ieder in zijn waarde wordt gelaten en dat ieder datgene meeneemt, wat hij zelf voor hem persoonlijk belangrijk vindt.
Rond tien uur wordt de avond afgesloten.
Symboliek
Vrijmetselaren trachten symbolisch hun ‘ruwe steen’, dat zijn zijzelf, te bewerken om zo op een betere wijze mens te worden.
Vrijmetselaarsbijeenkomsten zijn rijk aan symboliek in een voor belangstellende buitenstaanders vaak onbegrijpelijk jargon. De traditie van ruim 250 jaar heeft dan ook blijvend haar stempel op de werkwijze gedrukt. De symboliek is voor een belangrijk deel ontleend aan de laat-middeleeuwse beroepsgilden.
Ritualen
De Loge is een soort levensschool die zonder dogma’s haar leden in staat stelt om dit doel te bereiken.
Daar vormen de rituele bijeenkomsten en de comparities belangrijke onderdelen van, die volgens de zienswijze van Loge La Lune onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
“In de Vrijmetselarij wordt overvloedig gebruik gemaakt van ritualen, vastliggende teksten, vol van symboliek, om bepaalde gebeurtenissen meer diepgang te geven”.